Olet varmaankin kuullut ihon mikrobiomia tukevista tuotteista kun olet ollut ihonhoitotuoteostoksilla?

Viime vuosikymmeninä mikrobiomin tutkimus on kasvanut ja on alettu ymmärtämään, että ihonhyvinvointi liittyy merkittävästi iholla eläviin bakteereihin. Bakteereilla on pitkään ollut huono maine ja niitä on yritetty poistaa iholta viimeistä eliötä myöten ja ihoa on pesty mitä tehokkaimmilla tuotteilla, jotta se saataisiin mahdollisimman puhtaaksi. Tuotteisiin lisätyt säilöntäaineet ovat nousseet suurennuslasin alle sillä niiden tarkoitus on lisätä tuotteiden säilyvyyttä, eli niiden kuuluu tappaa purkissa olevia bakteereita. Miten säilöntäaine tietää iholle levitettynä tappaneensa vain hyvän bakteerin?

Ihomme ja sen mikrobiomi

Lyhyesti sanottuna, ihon mikrobiomi on mikrofloora, eli elävä, ihoa suojaava kerros. Mikrobi on yksisoluinen mikroskooppisen pieni organismi. Talläisia ovat mm. bakteerit, virukset, hiivat ja arkkieliöt (yksisoluisia tumattomia mikro-organismeja). Leikillisesti ihmiskehoa onkin kutsuttu käveleväksi mikrobien kasvualustaksi. Kehossamme on itseasiassa enemmän bakteerigeenejä kuin ihmisen geenejä! Ihmiskehossa ja sen osissa (suussa, ruoansulatuskanavassa, ihon eri osissa, hengitys- ja sukupuolielimissä) on oma mikrobiominsa. Iho on kauttaaltaan bakteerien, virusten, sienien ja punkkien peittämä. Tässä symbioosissa molemmat hyötyvät, sillä ihon immuunijärjestelmä perustuu pääasiassa sen mikrobiomiin. Jokaisella on yksilöllinen, mutta moninainen kokoelma näitä pieniä eliöitä, jotka peittävät ihoa sitkeästi. Jopa jatkuvasti pestävissä käsissä säilyy tyypillinen mikrobisto. Iholla asustavat mikrobit ovat välttämättömiä ihon terveydelle, sillä niiden avulla immuniteetti oppii torjumaan taudinaiheuttajia.

Mikrobit ovat kumppaneitamme, jotka ovat eläneet, niin sinun kuin jo esi- isiesi kanssa tuhansien vuosien ajan ja tarvitset näitä ystäviäsi optimoidaksesi ihosi terveyden. Mikrobiomin ja ihon yhteyttä on tutkittu vuosisatoja ja on alettu ymmärtää, että ilman mikro-orgasmeja me ihmiset emme selviäisi, sillä nämä toimivat yhteistyössä solujemme kanssa ja niillä on olennainen rooli kaikilla terveytemme osa-alueilla. Ihon mikro-orgasmit suojaavat ihoa pahojen bakteerien ja virusten hyökkäyksiltä. Häiriintyessä mikrobiomi voi saada aikaan ihon tulehduksen, ärsytyksen, kutinan tai ihottuman.

Suolisto-iho yhteys

Suoliston ja ihon yhteydestä on tiedetty jo vuosituhansia, sillä jo 2500 vuotta vanhasta Hippokrateen sanonnasta “Everything begins in the gut.” Kaikki alkaa suolistosta – ei voisi olla enää eri mieltä, koska niin se vain on. Mitä enemmän tieteessä on tutkittu ihon mikrobiomia, sen enemmän on alkanut varmistumaan käsitys, että ympärillämme olevalla maailmalla on suuri vaikutus ihomme ja suolistomme elinympäristölle (mikrobiomille), joka taas vaikuttaa mm. immuunijärjestelmäämme, jonka häiriön ensimmäiset merkit ovat mm. ruoka-aine allergiat ja ekseematyyppiset ihottumat. Suoliston bakteerit ovat terveen ihon edellytys ja suoliston epätasapaino voi monien tutkimusten mukaan liittyä ihosairauksiin, kuten akneen, psoriaasiin, ekseemaan ja ruusufinniin.

mikä on mikrobiomi

Mikä tuhoaa hyviä bakteereita?

  • Kaikkein voimakkain mikrobiomia muokkaava tekijä on antibioottihoito, jonka vaikutus säilyy viikkoja, kuukausia, vuosia tai jopa lopun elämää. Antibioottihoidolla on suuri vaikutus suoliston mikrobiomiin, ja voi kestää kuukausia ennen kuin kehon mikrobiomi palautuu täysin ja osa mikrobeista voi hävitä suolistosta lopullisesti. Haittavaikutukset, kuten vatsavaivat, ripuli, ovat todennäköisesti seurauksia antibioottihoidosta, samoin kuin ihottumat tai sieni-infektiot.
  • Kloorivesi tappaa tehokkaasti bakteereita ja sitä on jo pitkään käytetty puhdistuksessa ja juomavedessä. Samalla tavalla se tuhoaa mikrobiomia iholtamme sekä suolistostamme.
  • Tutkimuksissa on osoitettu, että kehon sisälle jäävät myrkyt vaikuttavat epäedullisesti mikrobiomiin ja voivat tuhota sen tasapainoa. Kehon myrkkytaakkaa lisää ympäristömme, ilmansaasteet, erilaiset kemikaalit, joita on esimerkiksi käyttämissämme pesuaineissa, kodin ja vaatteiden puhdistusaineissa, meikeissä, hajuvesissä, ihovoiteissa, lääkkeissä ja lähestulkoon kaikessa minkä kanssa olemme tänä päivänä kosketuksissa. Lisäksi ruoan väriaineet, lisäaineet sekä torjunta-aineet ja mahdollinen sisäilman homealtistus lisäävät myrkkykuormaa.
  • Ihonhoitotuotteisiin lisätään suuria määriä säilöntäaineita: parabeeneja, fenoksietanolia, glykoleja ja alkoholeja, jotta tuotteiden säilyvyys pitenisi. Ei tarvitse olla ihotutkija voidakseen päätellä, että säilöntäaineilla on haitallinen vaikutus iholle. Miksi bakteereja tappava aine tappaisi vain huonot bakteerit iholta? Olisi kiinnostavaa tietää ovatko kenties räjähdysmaisesti kasvaneet iho-ongelmat kuten esimerkiksi akne, lisääntyneet viime vuosina sen vuoksi että ihonhoitotuotteissa käytetään massiivisesti säilöntäaineita?

Miten mikrobiomi syntyy?

Mikrobiomimme on yhtä yksilöllinen kuin sormenjälki ja sen kuntoon vaikuttaa tausta kuten syntymä, lapsuus sekä se miten olemme mikrobiomia ruokkineet ja huoltaneet. Mikrobiomi alkaa kehittyä heti syntymän yhteydessä. Alateitse syntyvä lapsi saa synnytyskanavan läpi kulkiessaan äidiltä ns. “mikrobistosiirtona” alkupääoman omalle mikrobiomilleen, joka muodostaa pian immuniteettisuojan kaikkialle kehoon. Sektiolla syntyvä lapsi jää vaille tätä alkusysäystä syntyessään steriiliin leikkaussaliympäristöön. Tosin viimeisten tietojen mukaan ensimmäiset bakteerit siirtyvät äidistä sikiöön jo raskauden alkuvaiheessa.

Biootit ihonhoidossa

Kun katsastellaan mikrobiomia täytyy tehdä selväksi myös käsite “biooteista” eli mikrobioottiseen ihonhoitoon. Biootit kattavat prebiootit, probiootit ja postbiootit, joita kaikkia käytetään rikastuttamaan mikrobiomiamme. Ihomme kuntoon vaikuttavat se mitä sille laitamme ja syömämme ruoka.

Prebiootit joita löytyvät kuiduista, ruokkivat bakteeriflooraamme. Kun kuitu saavuttaa paksusuolen, se lisää hyviä bakteereja, jolloin ne voivat kasvaa ja lisääntyä. On olemassa tietyntyyppisiä kuituja, jotka tarjoavat erityisen hyviä prebiootteja kuten inuliini, glukomannaani, oligosakkaridit, ja beetaglukaanit. Näitä löytyy myös ruuista kuten sipulista, valkosipulista, maa-artisokasta, kypsymättömistä banaaneista, maissista, kaurasta ja kylmistä perunoista. Incistä prebiootit löydät esim. Inulin, Glucomannan, Alpha-Glugan Oligosaccharide.

Probiootit ovat hyvis bakteereita, jotka suojaavat ihoa patogeenisiltä mikrobeilta. Hyvät probiootit vahvistavat mm. ihon t-liitoksia, taistelevat ikääntymisen tuomia haasteita vastaan, kosteuttavat ihoa ja tekevät ihosta kimmoisan ja elinvoimaisen. Probiootit pyrkivät valtaamaan pahoilta bakteereilta tilan ja levittäytyvät itse asumaan alueelle suojaten sitä ikäviltä bakteereilta.  Probiootit löytyy muun muassa maitotuotteista, marinoiduista vihanneksista ja kombuchassa.

Postbiootit ovat bakteerien uutteita, jotka sisältävät probioottien tuottamia aineita. Vaikka ne eivät ole samoja kuin probiootit, tietyillä bakteeriuutteilla on osoitettu olevan positiivinen vaikutus ihoon. Incistä sanat fermet ja lysate viittaa postbiootteihin ja voit löytää nämä esimerkiksi nimellä Lactobacillus Ferment, Lactobacillus Lysate, Bifidobacterium Lysate.

Kehossamme on itseasiassa enemmän bakteerigeenejä kuin ihmisen geenejä!

Tehosta mikrobiomiasi

Yleisesti ”puhdas” elämäntapa on tasapainon lähtökohtana. Jokainen voi miettiä, missä kohtaa kemikaalitaakkaa haluaa arjessa vähentää. Kemikaalikuormaa lisäävät puhdistusaineiden, pyykin- ja astianpesuaineiden, meikkien, hajuvesien, deodoranttien yms. myrkylliset ainesosat. Käyttämällä luonnonkosmetiikkaa vältyt turhalta kemikaalikuormalta, sillä useat näistä raaka-aineista ovat kiellettyjen raaka-aineiden listalla luonnonkosmetiikan valmistuksessa. Hoida ihoasia hellästi ja valitse ihonpuhdistustuote, joka ei ole liian pesevä ja sisältää esim. mietoja pinta-aktiivisia aineita. Lisäksi puhdistustuotteella olisi hyvä olla neutraali pH, jolloin se ei häiritse ihon omaa happovaippaa.

Jotta immuunijärjestelmämme voisi kehittyä, tarvitsee se jo lapsesta asti altistumista niin hyville, kuin huonoillekin mikrobeille. Mikrobi altistus kouluttaa vastustuskykyämme ja immuunijärjestelmäämme, mutta kaupunkiympäristössä elävien on haastavampaa saada riittävää mikrobialtistusta luonnosta, kuin esimerkiksi maaseudulla asuvien. Modernilla ihmisellä kontakti mikro-orgasmeihin ovat nykyään äärimmäisen rajallisia verrattuna ihmisten, eläinten ja kasvien väliseen luonnolliseen vuorovaikutukseen, joka oli normaalia vain sata vuotta sitten.

Miten lisäät hyviä bakteereja ihollesi?

On kaksi tapaa lisätä hyviä bakteereja ihollesi, tuomalla niitä suoraan ihollesi tai sitten vatsan kautta ihollesi. Ihon mikrobiomin tasapainoa voi edistää kuiduilla, elävillä bakteereilla ja bakteerien tuottamilla aineilla. Esimerkiksi valikoimissamme on Esse-sarja, joka on ihonhoitotuotteidensa kanssa pioneeri ja alansa huippu, kun puhutaan mikrobiomin tasapainottamisesta ja hyvien bakteerien siirtämisessä iholle. Esse käsittelee ihoa ekosysteeminä ja  hellii ihoa täydentämällä tätä elävillä probiooteilla, postbiooteilla ja ruokkii ihon hyviä mikrobeja prebiooteilla. Tuotteiden pääajatus on pitää iho tasapainossa ja rikastuttaa ihon mikrobiomia.

Essen käyttöä voit kokeilla 30 päivän ihonhoitohaasteen avulla “Rewild your skin”, jossa iho pyritään riisumaan sen normaaliin tilaan Essen uusien matkapakkauksien / kokeilusettien avulla. Purkit on helppo pakata myös matkalle, sillä ne ovat pakattu näppärän kokoisiin puteleihin.

Näin valitset itsellesi sopivan kokeilupaketin👇🏻

🍃 Herkkä ja reaktiivinen iho? Valitse Sensitive skin setti

🍃 Sekaiho tai helposti rasvoittuva iho? Valitse normaalin ihon tai sekaihon setti

🍃 Kuiva tai ikääntyvä iho? Valitse kuivan ihon setti

Esse ihonhoitosetit

Älä jää yksin ongelmiesi kanssa!

Tuntuuko ihonhoito tuskastuttavalta tai oikeiden purkkien löytäminen on sinulle haastavaa. Ei hätää! Me olemme täällä sinua varten. Voit kysyä apua meiltä vaikkapa chatin kautta tai lähettämällä meille sähköpostia.

Haluatko asioida meillä paikan päällä?

Myymälämme yhteydestä löydät hoitolan. Voit varata suoraan ajan kasvohoitoon tai tulla myymäläämme shoppailemaan tuotteita. Osaava henkilökuntamme tarjoaa sinulle henkilökohtaista palvelua.

Liity mukaan uutiskirjeen tilaajiin! Saat ensimmäisenä tietoa tarjouksistamme sekä uusia vinkkejä koskien ihonhoitorutiiniasi!