Ihon kunto aloitetaan kartoittamalla ihon nykytila, kun tehdään yksilöllinen ihonhoitosuunnitelma, aloitetaan se oman ihotyypin tunnistamisesta, sekä tarkastellaan ihonkunto, jotta ihollesi osataan valita oikeat tuotteet.

Ihotyyppejä on kolmea erilaista, kuiva, normaali ja rasvainen. Lisäksi ihotyyppi voi olla edellä mainittujen sekoitus, eli niin kutsuttu sekaiho. Eli ihosi voi olla jostain alueista kuiva, mutta rasvoittuu esimerkiksi päivän mittaan. Se mihin ihotyyppiin lukeudut, määräytyy pääasiassa ihosi talinerityksen mukaan.

Ihotyypin määritelmä ei ole välttämättä pysyvä, sillä ihomme kuntoon vaikuttaa elämäntapavalintojen lisäksi ilmaston muutokset, vuodenajat, hormonitoiminta sekä ympäristö. Erityisesti talvella ihon tarpeet usein muuttuvat.

Testaa oma ihotyyppisi pesutestin avulla!

Kotona tehtävä ns. pesutesti on helppotapa testata oma ihotyyppisi omassa kylppärissä. Aloita testi puhdistamalla kasvot, kaula, decoltee puhdistusaineella, huuhtele kasvot puhtaiksi ja taputtele kasvot pyyhkeellä kuivaksi. Puhdistuksen jälkeen älä laita iholle mitään tuotteita muutamaan tuntiin ja vältä koskettelemasta puhdistettuja ihoalueita. Näin nähdään miten ihosi toimii luonnostaan, kun sinne ei ladata heti tehoaineita.

Suosittelemme puhdistustestin tekemistä miedommilla puhdistustuotteilla, kuten puhdistusmaidolla. Liian “täpäkät” puhdistustuotteet, kuten puhdistusvaahdot ja -geelit kuivattavat ihoa puhdistuksen aikana ja näin ollen testi saattaa epäonnistua.

Miltä ihosi tuntuu puhdistuksen jälkeen? Kiristääkö sitä?

Normaali iho: Puhdistuksen jälkeen iholla ei tunnu juurikaan miltään, iho on pehmeä ja joustava, eikä se tunnu kuivalta tai näytä rasvaiselta. Ihohuokoset eivät juurikaan erotu ja ihon sävyn on kauniin tasainen. Olet onnekas – normaaliin ihotyyppiin pyritään, sillä siellä kaikki ovat tasapainossa. Näppy siellä toinen täällä kuuluu myös normaaliin ihoon, joten älä s