Mikä on mustapää?

Ennen kuin yrität päästä eroon mustapäistä, on hyvä ymmärtää, mitä ne ovat ja miten ne syntyvät iholle. Mustapää on kaikessa yksinkertaisuudessaan tukkeutunut talirauhanen, joka muodostuu iholle kuolleista ihosoluista ja talista. Ammattilaisten suusta olet saattanut kuulla sanan komedo. On olemassa kahdenlaisia mustapäitä; avokomedo (yleisin), jossa on tummanvärinen harmahtava tai musta keskusta ja sen vuoksi sitä kutsutaan mustapääksi. Umpikomedo on vaalea tai valkoinen ja ihossa näkyy pieni muhkura, kuolleet ihosolut ja tali ovat tässä tapauksessa tukkineet karvatupen alaosan, mutta karvatupen yläosa on vielä kiinni. Näitä näppylöitä kutsutaan tukkeumaksi tai valkopääksi.

Mikä aiheuttavat mustapäitä?

Mustapäitä voi tulla kaikille ihotyypeille. Se muodostuu silloin kun talirauhasen erittämä tali ei pääse normaalisti tulemaan pois ihohuokosesta vaan se jää jumiin ihohuokoseen. Mustapäät kehittyvät yleensä samoille alueille, sillä ihohuokoseen jämähtänyt mustapää laajentaa ihohuokosia pysyvästi ja sen vuoksi niiden ennalta ehkäiseminen on tärkeää. Tyypillisimpiä paikkoja on t-alue (otsa, nenä ja leuka), missä kasvoissa on eniten talirauhasia.

Miten päästä eroon mustapäistä?

Valitettavasti mustapäiden pysyvään poistoon ei ole olemassa taikakeinoja ja siksi on tärkeää löytää omalle ihotyypillesi sopivat ihonhoitotuotteet. Ennakoiva ja säännöllinen ihonhoito oikeilla tuotteilla, auttavat tässäkin tapauksessa parhaiten. Autamme mielellämme ihonhoitorutiinisi päivittämisessä, joko etänä tai voit varata konsultointi ajan hoitolaamme. Piipahtamalla myymälässämme suosittelemme aina iho-ongelmiisi olevia tuotteita. 🖤

Kiinnitä huomiota ihon puhdistukseen

Yleensä mustapäitä pyritään ehkäisemään tuhdeilla, voimakkailla pesutuotteilla ja syväpuhdistavilla, miltei raastavilla kuorinnoilla. Kaupasta hankitaan tuote missä lukee isolla SYVÄPUHDISTAVA ja toivotaan että ongelma poistuu kuin taikaiskusta. Usko tai älä – paras tapa mustapäiden ehkäisyyn on säännöllinen, huolellinen puhdistus oman ihotyypin mukaisella puhdistustuotteella, joka ei kuivata ihoa korpuksi. Oikeat hoitavat tuotteet tehoavat aina paremmin puhtaaseen ihoon kuin ihoa kuivattavat tuotteet.

Todella moni rasvaisen ihon omaava tahtoo välttää puhdistusöljyjä ja -balmeja sen öljyisen tuntuman vuoksi. Ajatellaan että oma iho “hukkuu” rasvaan, tai se rasvottuu yhä pahemmin puhdistusöljyjen käytöstä eikä sitä ainakaan saa niillä puhtaaksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös epäpuhdas iho hyötyy tehokkaista kylmäpuristetuista kasviöljyistä, ja kaikki öljyt eivät siis tuk