Mikä on mustapää?

Ennen kuin yrität päästä eroon mustapäistä, on hyvä ymmärtää, mitä ne ovat ja miten ne syntyvät iholle. Mustapää on kaikessa yksinkertaisuudessaan tukkeutunut talirauhanen, joka muodostuu iholle kuolleista ihosoluista ja talista. Ammattilaisten suusta olet saattanut kuulla sanan komedo. On olemassa kahdenlaisia mustapäitä; avokomedo (yleisin), jossa on tummanvärinen harmahtava tai musta keskusta ja sen vuoksi sitä kutsutaan mustapääksi. Umpikomedo on vaalea tai valkoinen ja ihossa näkyy pieni muhkura, kuolleet ihosolut ja tali ovat tässä tapauksessa tukkineet karvatupen alaosan, mutta karvatupen yläosa on vielä kiinni. Näitä näppylöitä kutsutaan tukkeumaksi tai valkopääksi.

Mikä aiheuttavat mustapäitä?

Mustapäitä voi tulla kaikille ihotyypeille. Se muodostuu silloin kun talirauhasen erittämä tali ei pääse normaalisti tulemaan pois ihohuokosesta vaan se jää jumiin ihohuokoseen. Mustapäät kehittyvät yleensä samoille alueille, sillä ihohuokoseen jämähtänyt mustapää laajentaa ihohuokosia pysyvästi ja sen vuoksi niiden ennalta ehkäiseminen on tärkeää. Tyypillisimpiä paikkoja on t-alue (otsa, nenä ja leuka), missä kasvoissa on eniten talirauhasia.

Miten päästä eroon mustapäistä?

Valitettavasti mustapäiden pysyvään poistoon ei ole olemassa taikakeinoja ja siksi on tärkeää löytää omalle ihotyypillesi sopivat ihonhoitotuotteet. Ennakoiva ja säännöllinen ihonhoito oikeilla tuotteilla, auttavat tässäkin tapauksessa parhaiten. Autamme mielellämme ihonhoitorutiinisi päivittämisessä, joko etänä tai voit varata konsultointi ajan hoitolaamme. Piipahtamalla myymälässämme suosittelemme aina iho-ongelmiisi olevia tuotteita. 🖤

Kiinnitä huomiota ihon puhdistukseen

Yleensä mustapäitä pyritään ehkäisemään tuhdeilla, voimakkailla pesutuotteilla ja syväpuhdistavilla, miltei raastavilla kuorinnoilla. Kaupasta hankitaan tuote missä lukee isolla SYVÄPUHDISTAVA ja toivotaan että ongelma poistuu kuin taikaiskusta. Usko tai älä – paras tapa mustapäiden ehkäisyyn on säännöllinen, huolellinen puhdistus oman ihotyypin mukaisella puhdistustuotteella, joka ei kuivata ihoa korpuksi. Oikeat hoitavat tuotteet tehoavat aina paremmin puhtaaseen ihoon kuin ihoa kuivattavat tuotteet.

Todella moni rasvaisen ihon omaava tahtoo välttää puhdistusöljyjä ja -balmeja sen öljyisen tuntuman vuoksi. Ajatellaan että oma iho “hukkuu” rasvaan, tai se rasvottuu yhä pahemmin puhdistusöljyjen käytöstä eikä sitä ainakaan saa niillä puhtaaksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös epäpuhdas iho hyötyy tehokkaista kylmäpuristetuista kasviöljyistä, ja kaikki öljyt eivät siis tuki ihoa, vaan päin vastoin hoitavat sitä. Jokaisen ihotyypille kyllä löytyy sitä hyödyntävä puhdistusöljy tai -balmi.

miten päästä eroon mustapäistä?
  • Esimerkiksi kestosuosikkimme putsariksi iholle, jolle tulee helposti epäpuhtauksia on Pure=Beauty Omega puhdistusbalsami, joka puhdistaa kasvot hellävaraisesti, ja mikä tärkeintä kuivattamatta sitä! Lisäksi tuote sisältää mustaherukan siemenöljyä joilla on antibakteerisia ominaisuuksia; omega 6 rasvat (linoleenihappo) sekä E-vitamiini antavat iholle suojaa, edistävät ihosolujen uudistumista sekä taistelevat tulehduksia vastaan. Tuotteessa on myös käytetty rosmariininlehtiuutetta, jolla on myös ihon talineritystä tasapainottavia vaikutuksia, joka tekee siitä ihanteellisen rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon hoitoon.

  • Meikinpuhdistuksen avuksi voi ottaa käyttöön syväpuhdistavan konjac-sienen, joka tehostaa ihonpuhdistusta ja auttaa meikkiä lähtemään kasvoilta helpommin.

Panosta kosteutuksessa raaka-aineisiin

Aivan ensimmäiseksi siis tarkista, ettei käyttämässäsi kasvovedessä ole alkoholia. Alkoholi nimittäin kuivattaa ihoa ja aiheuttaa ihoon pintakuivuutta. Tämä osaltansa on ongelma myös mustapäiden syntymiseen iholla, kun tali ei mahdukaan tulemaan ulos kuivatetusta ihohuokosesta.

  • Helposti tukkiutuvalle iholle suosittelemme salisyylihappoa sisältävää kasvovettä, jota löytyy esimerkiksi Pure=Beauty Berry mist mustikka & pajunkuori kasvovesi. Tuotteen sisältämä pajunkuoriuute on luonnollinen salisyylihapon lähde, joka pystyy puhdistamaan huokosia kirjaimellisesti “nostamalla ja kaivamalla” epäpuhtauksia ylös huokosesta. Kasvoveden pohjana käytetty koivunmahlauute kosteuttaa samalla ihoa ja ehkäisee näin ihon tukkeumia.

  • Halutessasi voit tuoda ihonhoitoon boostia seerumeilla. Talituotantoa tasapainottava seerumi voisi olla Laponie of Scandinavia rauhoittava seerumi joka sisältää mm. tiikerinruohoa, jonka käytöstä on pitkä historia itämaisessa lääketieteessä. Sillä on ihoa rauhoittavia, tulehdusta estäviä ja haavoja parantavia ominaisuuksia, se vähentää ihon punaisuutta ja hilseilyä sekä lisää ihon kosteuspitoisuutta.

  • Toinen hyvä tärppi on Flow Cosmeticsin AHA & BHA Peeling Serum -yöseerumi,joka sisältää nimessäkin esiintyviä happoja. Happokuorinnat ovat hyviä mustapäiden ennaltaehkäisyssä, sillä ne kuorivat tehokkaasti ihon pintakerrosta sekä stimuloivat ihon uudistumista.

  • Lopuksi tuotteet tulee lukita iholle päivällä kosteusvoiteella ja illalla kevyellä ihoöljyllä. Tuotteissa vältetään Comedogeenisiä raaka-aineita ja esimerkiksi hyvä kevyt kasvovoide helposti rasvoittuvalle iholle on Esse light moisturiser.

  • Vesi- ja rasvakosteuden tasapainottamiseksi suosittelemme iltakäyttöön  öljy Ayu Organics teatree & willow kasvoöljy jossa on yhdistelmä tasapainottavia ja ihoa kirkastavia tehoaineita kuten suomalainen paju, kuusama, taikapähkinä ja teepuu, jotka auttavat lievittämään ihon tulehduksia, hillitsemään talineritystä ja rauhoittamaan ärtynyttä ihoa. Ihon rakastama bakuchiol häivyttää ja ennaltaehkäisee arpia sekä pigmenttimuutoksia.

Lisätehoa ihonhoitoon kasvonaamioilla ja -kuorinnoilla

Mikäli ihosi on taipuvainen mustapäihin voit ennaltaehkäistä niiden tuloa säännöllisellä ihon syväpuhdistuksella, joka tasapainottaa ihon omaa talituotantoa. Tässäkin tapauksessa maltti on valttia, eli älä ylihoida ihoasi vaan käytä syväpuhdistavianaamioita ja kuorintoja 2-4 krt kuukaudessa. Savipohjaiset tuotteet auttavat tehokkaasti puhdistamaan tukkeutuneita ihohuokosia, sitomalla rasvan ja lian itseensä.