RAAKA-AINEET TUTUKSI, KOIVUNMAHLA

Tällä kertaa raaka-ainesarjassamme tutustumme meidän kotosuomestakin löytyvään raaka-aineeseen, nimittäin koivunmahlaan. Incistä tämän voin löytää esimerkiksi nimillä Betula Alba Juice tai Betula Pendula Sap.

Kun miettii Suomen luontoa, melkein ensimmäisenä tulee mieleen koivu, täplikäs, lumenvalkoinen komea vihreälehtinen puu kaunistaa luontoamme etelästä pohjoiseen asti. Elämme maassa, jossa on maailman puhtain pohjavesi sekä ilma ja niitä molempia koivu tarvitsee kasvaakseen, myös pieni tuntureilta löytyvä vaivaiskoivu. Koivulla on kansamme parissa vanhat perinteet saunavastoista urheilujuomaksi asti, mutta viime vuosina se on nostanut päätään myös kauneudenhoidon parissa.

Mikä tekee koivunmahlasta erikoisen?

Kun mietitään koivunmahlan ravintoarvoa, täytyy miettiä mistä koivunmahla tulee. Koivu valmistaa itse talvenaikana super ravintoliuoksensa kesän aikana ammentamastaan auringonvalosta ja sekoittaa sen juuristaan saamiin mineraaleihin, jota se säilyttää juurissaan vuodenverran. Keväällä auringon lämmittäessä, koivu alkaa siirtää juuristaan koivunmahlaa ylös kohti taivaalle hapuavia oksia, milloin koivunmahla virtaa vapaana puunuumenissa. Tätä “elämän eliksiiriä” voidaan kerätä ainoastaan tuolloin, kun koivu herättelee itsensä talviunilta kevään aikana. Tällöin maasta saatu mineraalipitoinenvesi kulkeutuu kasvattamaan koivua uusia silmuja. Koivunmahla sisältää monia hyödyllisiä puun varastoimia ravintoaineita kuten eri vitamiineja, entsyymejä, kivennäis- ja hivenaineita kuten rautaa, magnesiumia, kaliumia, mangaania ja kalsiumia, joilla on runsaasti ihoa hoitavia ja ravitsevia ominaisuuksia. Myöskään koivunsiitepölylle allergisten ei tarvitse karttaa koivunmahlaa sisältäviä tuotteita, sillä koivunmahla ei aiheuta samoin tavoin allergisia oireita.

Koivunmahlan vaikutukset pähkinänkuoressa

Koivunmahlauute tarjoaa monia mahdollisia hyötyjä iholle ja senpä vuoksi sitä käytetäänkin usein kasvojenhoitotuotteissa.

  • Koivunmahlassa oleva C-vitamiini toimii ihoa suojaavan antioksidanttina, kirkastaa ihoa ja auttaa sitä auringon aiheuttamien vaurioiden hoidossa. Näiden lisäksi C-vitamiini tehostaa kollageenin tuotantoa, suojaa vapailta radikaaleilta ja edesauttaa pigmenttiläiskien häivyttämistä.