Onko jouluna tullut mussutettua normaalia enemmän joulukarkkeja ja kasvoissa komeilee joulun jälkeen mojova näppy jos toinenkin? Kaiken joulutohinnan keskellä myös stressin laukeaminen eli rauhoittuminen on saattanut tehdä tehtävänsä ja kasvoille on saattanut ilmestyä epäpuhtauksia. Ei huolta, lukase alta miten pääset eroon inhottavista näppylöistä!

Näin pääset oikeasti eroon finneistä

Mustapäät, finnit, epäpuhtaudet eivät ole vain teini-iän riesa vaan niitä voi esiintyä myös aikuisella iholla. Normi elämä voi vaikuttaa eri tavoin iholla ja hyvinvoivalla ihollakin voi satunnaisesti esiintyä näppylöitä. Meillä naisilla esimerkiksi kuukautiset tai muu hormonaaliset muutokset vaikuttavat iholla eri tavoin. Kuukautisten jälkeen leukaan ilmestyy kenties näppylöitä tai kierukanvaihdon yhteydessä kasvoihin ilmestyy epäpuhtauksia. Myös elintavat, kiire ja unettomuus heijastuvat suoraan iholle.

Usein epäpuhdasta ja rasvoittuvaa ihoa lähdetään puhdistamaan liian kuivattavilla tuotteilla. Ongelmasta halutaan eroon äkkiä, joten apuun hankitaan  syväpuhdistavia puhdistustuotteita, kuivattavia kasvonaamioita, hangataan iho rikki erilaisilla harjoilla ja tämän jälkeen käytetään geelimäisiä kasvovoiteita. Tälläisen “tehohoidon jälkeen” painitaan yleensä jo toisenlaisten ongelmien kanssa. Iho tuntuu kuivalta ja kuitenkin siinä esiintyy epäpuhtautta. Vääränlainen puhdistus on heittämällä suurin ongelmakohta ihmisten ihonhoitorutiineissa ja siksi ihon puhdistus on yksi kriittisimpiä vaiheita kun suunnitellaan toimivaa ihonhoitorutiinia.

Oikean puhdistustuotteen valinta

Kiinnitä huomiota puhdistustuotteen valintaan. Yleinen harhaluulo on, että saadaksemme ihomme puhtaiksi, meidän tulisi käyttää tehokkaasti vaahtoavia puhdistustuotteita, joilla saamme ihon kiiltävän puhtaaksi. Etenkin tässä tapauksessa, jos ihomme on helposti rasvoittuva, niin sitä tehokkaampi puhdistustuote yleensä valitaan. Ajatellaan, että ihoa tulisi puhdistaa aamuin illoin sekä treenin jälkeen puhdistustuotteilla. Liian pesevät puhdistustuotteet aiheuttavat iholle monesti erilaisia iho-ongelmia kuten pintakuivuutta, liiallista rasvoittuvuutta tai epäpuhtautta, sillä ne horjuttavat ihon luonnollista tasapainoa.

Oikean puhdistustuotteen valinta on ensimmäinen askel ihonpuhdistuksessa

Oikean puhdistustuotteen valinta on ensimmäinen askel ihonpuhdistuksessa.

Miten iho toimii?

Iho voi uusiutua jopa 3 kertaa nopeammin yöllä kuin päiväsaikaan. Yön aikana iho palautuu päivän askareista, jotta se on taas uutta päivää varten valmiina toimintaan. Ihon pintakerroksen alla olevat talirauhaset tuottavat ihon supervoidetta, talia sekä hyviä bakteereita, joka kulkeutuvat ihohuokosten kautta ihon pinnalle kosteuttamaan ja suojaamaan pintakerrosta. Liian tehokkaat puhdistustuotteet pesevät iholta pois talin ja tuhoavat iholtamme myös hyvät bakteerit, jolloin ne horjuttavat ihomme omaa suojausmekanismiä tehden ihomme alttiiksi ulkoisille ärsykkeille sekä kosteudenhaihtumiselle.

Ylipeseminen saattaa saada ihomme reagoimaan tuottamalla enemmän talia, joka näkyy iholla rasvoittumisena. Voit kuvitella, mitä tapahtuu kun iholle tehdään liiallinen puhdistus kaksi tai jopa kolme kertaa päivässä – iholla ei ole mitään mahdollisuutta palautua tai korjata aiheuttamaamme haittaa. Kun iho on jynssätty liian puhtaaksi, on sitä vaikea lähteä enää kosteuttamaan muilla tuotteilla.

Ihonhoitorutiini kuntoon

Merkittävin muutos minkä monet kokevat ihonhoitorutiinissaan, on puhdistustuotteen pois jättö aamulla. Mikäli kasvoillasi ei ole märkiviä näppyjä, aamulla kasvoille riittää pelkkä vesipesu; kasvoilta huuhdellaan haalealla vedellä kuolat ja rähmät pois ja sen jälkeen ihoa aletaan kosteuttaa oikeilla tuotteilla. Kasvovedellä, seerumilla ja kasvo- sekä silmänympärysvoiteella. Lopuksi iho suojataan aurinkovoiteella tai meikkivoiteella.

Iltaisin iholta on tärkeää puhdistaa päivän aikana kertynyt lika, saasteet ja meikki, jotta ne eivät häiritse ja heikennä ihossa yön aikana tapahtuvia korjaavia sekä uudistavia toimintoja. Jos kuitenkin olet lapin kairassa mökillä lomailemassa, eikä ihosi ole helposti tukkeutuva tai et ole käyttänyt aurinkorasvaa, riittää kasvoille täysin järvi- tai jokivedessä peseytyminen. Muuten valitse alta ihotyypillesi sopiva puhdistustuote ja mullista ihonhoitosi yksinkertastamalla ihonhoitorutiiniasi. Todennäköisesti suurin osa teistä tulee huomaamaan merkittävän muutoksen pelkästään oikean puhdistustuotteen valitsemisella. Puhdistuksen jälkeen kosteuta iho normaalisti kasvoveden, seerumin ja kasvo- ja silmänympärysvoiteen tai vaihtoehtoisesti kasvoöljyn avulla.

Laponien tuotteita. puhdistusgeeli, seerumi, kasvoöljy ja yleisbalmi

Laponien tuotteet sopivat herkälle iholle ja ne ovat allergia ja astmaliiton hyväksymiä.

Ratkaisu

Kohtele ihoasi hellemmin. Suosittelemme ensimmäiseksi jättämään liian puhdistavat tuotteet kauppojen hyllyille näitä ovat mm. puhdistusvaahdot, -geelit, palasaippuat, vaikka niiden etiketissä lukisi “hellävarainen, hajusteeton, vegaaninen, herkälle iholle”, nämä sanat eivät vain yksinkertaisesti kerro rehellisesti tuotteesta yhtään mitään. Jos löydät puhdistustuotteesi inci-listasta sanat Sodium Laureth/ Laurul Sulfate niin heitä se pois, sillä se on erittäin pesevä sulfaatti, joka kuivattaa tehokkaasti ihoa ja on todennäköisesti juuri syy finneihisi. Kaikista parhaimpia  iholle ovat öljy- ja balmimaiset sekä maitomaiset putsarit. Jos meikkaa enemmän, kannattaa suosia öljyjä ja balmeja. Mökkipäivänä ja meikittömänä päivänä maitomainen putsari on aivan nokko.

Jätä näpyt rauhaan. Finnejä ja mustapäitä ei kannata puristella itse. Jos epäpuhtauksia puristaa väärin, talirauhanen voi puhjeta ihon pintakerroksen alla, jolloin tulehdus leviää yksittäisestä ihohuokosesta koko kudokseen. Puristelusta rikkoutunut iho on myös helppo kohde bakteereille, jotka voivat muuttaa pienen mustapään suuremmaksi tulehdukseksi.

Syväpuhdista maltilla. Oikotietä ei ole onneen. Puhdistavat naamiot, kuten savinaamiot ja hiilinaamiot sopivat maksimissaan kerran viikossa ihohuokosten perusteellisempaan puhdistukseen. Ennen kuin tartut naamio purkkiin varmista, että puhdistustuotteesi ja kosteustuotteesi on kunnossa, sillä syväpuhdistuksen tärkein seuraava vaihe on kosteuttaa iho! Valikoimastamme löytyy useita hellävarasesti syväpuhdistavia ja kuorivia kasvonaamioita.

Koska less is more ihonhoidossa haluamme antaa vielä tuotesuositukset ihotyyppien mukaisesti yleisimpään syylliset eli puhdistustuotteisiin.

Tuotesuositukset putsareihin

SEKAIHO JA KUIVARASVAINEN IHO

  • Puhdistusbalsami