Kiristeleekö sinun ihoasi, kun elohopea laskee pakkasen puolelle?

Huh pakkasta! Kittilässä ollaan kivuttu jo yli -30 asteen lukemiin ja talvi-ilma tuntuu taas viileämmältä kuin muistikaan! Kylmä viima saa pakkasilman tuntumaan vieläkin kylmältä ja vaikka iho onkin paras suojamuurimme, täytyy sitä kylmillä ilmoilla hieman avittaa. Sisäilmasta pakkaseen siirryttäessä saattaa hyvinkin olla 50 asteen ero, joten kyllä – iho on kovilla.

Talvella ilma on kylmempää ja kuivempaa kuin kesällä ja tämän vuoksi se kuivattaa ja ohentaa ihoa. Myös sisätiloissa, kun lämmitykset porhaltavat täysillä sisäilma on kuivaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ihon suojakerros toimii talvella kesää huonommin ja janoaa yhä enemmän kosteutta. Kiristelevä ja kuiva iho on tuttu ongelma talvella ja koska kuiva iho on herkempi ärsytyksille ja punoittaa helposti, monet iho-ongelmat voivat talvella muuttua pahemmaksi.

Mitä ottaa huomioon talvi-ihon hoidossa?

Talvi-ihon hoidossa tavoitteena on antaa iholle suojaavia rasva-aineita sekä lukita siihen kosteutta. Monesti tahdomme käyttää samoja ihonhoitotuotteita ympäri vuoden, mutta talvella ihonhoitotuotteiden koostumusten kannattaa vaihtaa täyteläisimpiin, öljypitoisiin tuotteisiin jotta ne voivat kompensoida ihon luonnollista öljyntuotantoa. Myös rasvoittuva ja sekaiho tarvitsevat talvella runsasta kosteutusta ja joskus epäpuhtauksien synty iholla rauhoittuu, kun sen normaali kosteustasapaino saadaan kuntoon.

Ihon paras suoja on vaate, mutta kasvot on vaikea suojata kokonaan vaatteella