Moni tuntee ihonsa pintakuivaksi, etenkin alku syksystä ja talvisin. Meillä hoitolan puolella pintakuivuus alkaa olla myös yleisin iho-ongelma asiakkaiden ihoilla. Pintakuiva iho tuntuu kiristävältä, kuivalta ja epämukavalta. Syksyllä viilentyvä ilma, tuuli ja vähenevä auringonvalo haastavat jälleen ihoa. Mitä pidemmälle syksy etenee, sitä enemmän sietokykyä vaaditaan myös iholta. Jos ihonhoitotuotteet eivät ole kunnossa voi pintakuivuus vaivata sinunkin ihoasi.

Yleinen harhaluulo on, että pintakuivuus on ihotyyppi, se on kuitenkin ihon väliaikainen tila. Pintakuivuudesta voi siis päästä eroon ihon toimintaa tukevilla tuotteilla yllättävän nopeastikin. Myös elämäntavoilla on vaikutusta ihon kuntoon.

Pintakuivuutta voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä: normaalilla, sekaiholla, rasvaisella iholla ja kuivalla iholla. Kuiva iho eroaa pintakuivasta siinä, että kuiva iho on rakenteellisesti kuiva eli iho ei tuota tarpeeksi rasvaa. Kuiva iho on karhea ja voi jopa hilseillä. Pintakuivuus taas esiintyy enemmänkin ihon kiristelynä.

Kiristääkö ihoasi puhdistuksen jälkeen?

Kaapissa olevat laadukkaat tuotteet voivat olla vääriä ihotyypillesi. Esimerkiksi hyvin yleinen ”moka” on omistaa liian tuju puhdistusvoide. Ymmärrämme hyvin tilanteen, kun halutaan helppoa ja nopeaa niin geeli- ja vaahtoputsarit ovat helppouden perikuva ihonpuhdistuksessa. Se tekeekö ne hyvää iholle, onkin sitten eri asia. Yleensä tällaisen liian puhdistavan tuotteen jälkeen iho tuntuu kiristävältä tai nahkealta, jolloin puhdistustuote pesee ihon niin hyvin että ihon suojamuuri ei pysty pitämään vesikosteutta sisällään. Kun iho on pesty jo liian puhtaaksi, on sitä vaikeaa, miltei mahdotonta enää kosteuttaa, jolloin ihoon muodostuu pintakuivuutta. Puhdistustuotteessa nämä töpäkät puhdistavat ainesosat ovat mm. Sodium Laureth/Lauryl Sulfate joita sinun kannattaisi välttää (lue mielenkiintoinen juttu SLS:stä Helenatur blogista). Pintakuivalle iholle parhaita puhdistustuotteita ovat erilaiset puhdistusöljyt, -balmit ja -maidot, jotka poistavat iholta meikin ja epäpuhtaudet, mutta säilyttävät kosteustasapainon pesun aikana.

Esimerkiksi Djusie Liquid Silk Perfect Cleansing Oil -puhdistusöljy, sopii aivan kaikille ihotyypeille. Tämä tuote jättää ihon pehmoiseksi, mutta raikkaan puhtaaksi. Tuote on myös helppo huuhdella pois vedellä. Upea limen ja verigreipin vivahteikas tuoksu tulee eteerisistä öljyistä ja samettinen fiilis kokonaisista ravitsevista kasviöljyistä.

Flow Cosmeticsin Balm to Milk Cleanser, muuttaa nimensä mukaan koostumustaan. Moni asiakkaamme on ihastunut tähän tuotteeseen, koska se on todella tehokas, mutta ei horjuta ihon suojamuurin toimintaa. Täyteläinen kasviöljypohjainen puhdistusvoide on ihanteellinen kasvojen päivittäiseen puhdistukseen ja se jättää ihon puhtaaksi, raikkaaksi ja pehmeän tuntuiseksi. Jos on tottunut käyttämään paljon meikkiä ja iho tukkeutuu helposti, niin kaksoispuhdistus saattaa tällöin olla hyvä asia. Eli balmimaisen putsarin jälkeen iho pestään vielä uudemman kerran maitomaisella putsarilla.

Suomalainen Flow balm to milk, jättää ihon taivaallisen pehmeäksi.

Jos sinulla on pintakuivuuden lisäksi herkkä iho, Essen Sensitive puhdistusvoide sopii sinulle. Se on täydellinen puhdistustuote myös herkälle ja reaktiiviselle iholle, sillä se on tehty aloe vera pohjaan, joka vähentää ihoärsytyksiä. Sensitive Cleanser ei vaahtoa, mutta se sisältää kuitenkin biohajoavia, peseviä ainesosia auttaen puhdistamaan ihon ja poistaen meikin tehokkaasti. Ultra-miedot luomulaatuiset raaka- aineet jättävät ihon rauhallisen ja miellyttävän tuntuiseksi.

Koita myös välttää ihon pesua kuumalla vedellä, sillä ihon oma tali eli ihoa luontaisesti suojaava ja kosteuttava seebum sulaa helposti pois. Iho tykkää kun sen pesee hieman viileällä vedellä.

Kasvovesi on pintakuivan ihon pelastus

Liian usein myymälässämme ja hoitolassamme kuulemme ihmisten sanovan, ettei heillä ole käytössään kasvovettä. Kasvovesi on edelleen vielä 2022 väärinymmärretty hyvis! Moni ajattelee kasvoveden puhdistuksen viimeiseksi vaiheeksi, mutta itseasiassa kasvovesi on kosteutuksen ensimmäinen vaihe.

Usein pintakuivuudessa etsitään ns. helppoa ratkaisua paksusta, rasvaisesta kasvovoiteesta, teilaamaan ihon kiristävän tunteen. Paksu voide ei kuitenkaan pääse imeytymään ihoon, koska iholta puuttuu kosteutta. Iho ei näin ollen ole pehmeä ja valmis ottamaan rasvaa vastaan, vaan se ikään kuin hylkii sitä ja rasva voi jäädä “kellumaan” iholle. Iho on saatava ensin pehmenemään ja vastaanottamaan kosteutta. Kun ihoa kiristää – se janoaa kasvovettä.

Kasvovedellä on lukemattomia hyviä ominaisuuksia! Se mm. kosteuttaa ihoa ja se valmistaa ihoa muille tuotteille (se siis auttaa muita tuotteita imeytymään paremmin iholle). On myös tärkeää tietää mitä kasvovesi sisältää, sillä valitettavasti markkinoilla olevat kasvovedet sisältävät noin 70% pelkkää vettä (ensimmäisenä raaka-aineena on aqua). Valitse kosteutukseen mieluummin sellainen kasvovesi, jossa ensimmäinen raaka-aine on jo tehokosteuttava kuten koivunmahla (betula pendula sap),  aloe vera (aloe barbadensis leaf extract) tai kukkaisvesi kuten ruusuvesi (Rosa Damascena Flower Water). Suihkuta tai taputtele kasvovesi iholle paljain käsin, näin saat sen paineltua iholle paremmin kuin esimerkiksi vanulapulla levittämällä.

Bybin Mega Mist on erittäin kosteuttava kasvovesi

Bybin Mega Mist on erittäin kosteuttava kasvovesi

Varsinkin kasvovettä valitessa sinun tulisi olla krittinen markkinointilupauksia vastaan. Muista, että vaikka tuotteessa lukisi hellävarainen tai kosteuttava, se ei silti tarkoita, että tuote olisi välttämättä hellävarainen tai kosteuttava! Totuuden näet vaan ainesosista.

Miten saada karhea iho yhtä pehmeäksi kuin vauvan pylly?

Kun iholla on tarpeeksi vesikosteutta, kosteus lukitaan iholle rasvalla. Painele siis kasvoveden jälkeen kasvoille kasvoöljy tai -balmi. Se lukitsee vesikosteuden iholle. Suosittelemme käyttämään päivisin meikin alla kevyempiä, ravitsevia voiteita ja illalla kasvoöljyjä. Kosteusvoiteet ovat veden ja öljyn sekoituksia eli koostumukseltaan hieman kevyempiä kuin pelkkä