Rosacea (akne rosacea) eli ruusufinninen iho on etenkin vaalea ja ohutihoisella aikuisilla esiintyvä iho-ongelma, jonka tyypilliset oireet ovat kasvojen ihon kokoaikainen tai lehahteleva punoitus ja tulehdukselliset näpyt. Ihotyypille ominaista ovat myös herkkyys, kuivuus ja epäpuhtaudet. Joskus ruusufinni sekoitetaan akneen samankaltaisten oireiden takia. Ruusufinnissä mustapäät ovat kuitenkin harvinaisia, toisin kuin aknessa. Ruusufinnin oireet eivät myöskään johdu talin liikatuotannosta tai talirauhasten tukkeutumisesta. Rosacea muutokset esiintyvät yleensä kasvojen kuperissa keskiosissa, kuten otsalla, nenässä poskilla ja leuassa.

Syy ruusufinneihin on monen tekijän summa, geneettiset tekijät, ulkoiset ympäristötekijät (kuten ihon vaurioituminen auringossa) tai elimistön sisältäpäin kumpuavista epätasapainotiloista. Epätasapaino voi johtua esimerkiksi hormonitoiminnan tai suoliston ongelmista stressin, ruuhkavuosien tai muun yleisen, liiallisen kehon kuormituksen vuoksi. Punoitusta pahentavat tilapäisesti kortisonivoiteet, alkoholi, kahvi, mausteiset ruoat, voimakas aurinko, stressi ja lämpötilan vaihtelut, joten niiden välttelyä on hyvä ainakin kokeilla.

Rosaceaa ei voi kokonaan parantaa, mutta hoidolla pystytään lievittämään oireita. Rosacea puhkeaa yleensä naisille, jotka elävät kiireen keskellä jatkuvassa stressissä. Tämän vuoksi olisi hyvä muistaa pitää itsestänsä hyvää huolta, levätä hyvin ja nukkua riittävästi, muista mahdollisimman terveelliset elämäntavat ja ravitseva ruokavalio sekä ihon ulkoinen hoito.

Ruusufinnin hoidossa ihoa pyritään kosteuttamaan, viilentämään, rauhoittamaan sekä hillitsemään epäpuhtauksien syntymistä. Ihon hoidon päämääränä on voimistaa ihon hydrolipidikalvoa ja tukea ihon omaa vastustuskykyä. Rosacea iho ei kestä liian voimakasta ihon hankausta, joten kaikki puhdistusharjat ovat ehdottomasti kiellettyjen asioiden listalla, sillä se ärsyttää rosacea-ihoa liikaa ja heikentää ihon jo epätasapainossa olevia luontaisia mekanismeja entisestään.

Selaamalla sivua alaspäin löydät ihonhoidon asiantuntijoidemme valitsemat rosacea iholle suunnatut täsmätuotteet!

Puhdistustuotteet

Rosacea ihoa tulee hoitaa hellästi. Valitse puhdistustuotteeksi vesiliukoinen maitomainen puhdistustuote käytä puhdistustuotteen pesuun haaleaa vettä ja vältä ihon liiallista hankaamista, sillä se voi ärsyttää ihoa ja huonontaa ihon kuntoa. Mikäli iholla on tulehtuneita näppyjä voit käyttää apuna konjac-sientä. Jos iho ei ole erityisen rasvoittuva, aamuisin ihon puhdistukseen riittää puhdistus pelkällä kasvovedellä tai huuhtelu haalealla vedellä, jonka jälkeen käytät kosteutustuotteet.

Suositukset