Couperosa – herkkä ja punoittava iho

Couperosaa (teleangiektasia) voisi kutsua pohjoismaalaisten naisten kansantaudiksi, sillä kuiva ja ohut iho on sille eritysen altis. Couperosa ihoa punoittaa helposti, etenkin poskien ja nenän alueelta. Kasvoilla hiusverisuonet ovat laajentuneet ja iho reagoi herkästi sekä ulkoisiin että sisäisiin ärsykkeisiin. Oireet alkavat keskimäärin 30-50 vuoden iässä, mutta voivat alkaa nuorempanakin, esimerkiksi usein paleltuneen ihon seurauksena.

Couperosa-ihon perimmäistä syytä ei tiedetä tarkalleen, mutta sille altistavat perintötekijöiden lisäksi samat tekijät, jotka vanhentavat ihoamme ennenaikaisesti. Pohjoisten leveysasteidemme vaihtelevat sääolot kylmistä talvipakkasista kesien runsaaseen auringonvaloon. Saunominen, liika aurinko, vahvasti maustetut ruuat, kuumat juomat, runsas alkoholinkäyttö, huonot yöunet ja tupakointi altistavat myöskin couperosalle.

Couperosa ei varsinaisesti ole diagnosoitava ihosairaus. Ihotautien ammattilaiset puhuvat sen sijaan yleisimmin ruusufinnistä eli rosaceasta. Ruusufinni on ihosairaus, joka sen sijaan aiheuttaa jatkuvaa punoitusta, tulehtuneita alueita, näppyjä ja turvotusta iholla. Punoittava couperosa-iho onkin usein ruusufinnin esiaste, joten couperosa ihon hoidossa ei kannata laistaa.

Couperosa iholla, ihon pintaverenkierto ja verisuonten seinämät ovat heikentyneet. Verisuonet laajenevat pintaverisuonissa olevan verentungoksen seurauksena, mikä näkyy ihon pinnalla punoituksena.

Couperosa-iho vaatii pitkäjänteistä ja hellää hoitoa

Käytä couperosaiholle ihoa vahvistavia, kosteuttavavia, rauhoittavia sekä ihon väriä kirkastavia tuotteita. Oikeilla ihonhoitotuotteilla couperosa-ihon punoitus on mahdollista saada hallintaan. Couperosa ihonhoidon kulmakiviä ovat hellävarainen puhdistus, kosteutus ja suojaaminen iho ulkoisilta ärsykkeiltä.

Puhdistustuotteiden tulee olla hellävaraisia, eikä niiden tule sisältää ihoa kuivattavaa alkoholia. Valitse puhdistusaineeksi hellävarainen puhdistusmaito, -öljy, -balmi tai -voide. Käytä puhdistustuotetta vain iltaisin, aamuisin voit pestä kasvot vesipesulla tai pyyhkiä kasvot kasvovedellä. Ihon voimakasta hankausta ja kuorintaa ainakin punoittavilla alueilla kannattaa couperosa-iholla välttää. Ylihoitaminen yleensä vain pahentaa oireita entisestään.

Testaa alla olevaa ihonhoitorutiinia!

ILTARUTIINI:

AAMURUTIINI:

Naamioiden säännöllinen käyttö hellii couperosa-ihoa, sillä ne kosteuttavat ja rauhoittavat herkkää ihoa. Yksi ihana kosteuttava naamio, jota voi myös käyttää päivävoiteena on Laponien 2in1 voide.

Vältä saunomista ja aurinkoa

Varsinkin me suomalaiset rakastamme saunomista! Onhan se meidän kansamme ylpeyden aihe. Kuitenkin aurinko ja sauna ovat yksi pahimmista couperosa iholle. Auringon UV-säteily saa hauraat hiusverisuonet punoittamaan entistä herkemmin, joten auringossa oleskelua tulisi välttää ja käyttää UV-suojaa. Valikoimassamme löytyy monia keveitä aurinkosuojia sekä meikkivoiteita, jotka ovat omiaan suojaamaan herkkää couperosa ihoa.

Sauna voi myös pahentaa ihon punoitusta. Jos et halua tinkiä saunomisesta, kannattaa saunomisen yhteydessä ottaa tavaksi käyttää iholla suojaavaa voidetta. Esimerkiksi vedettömiä balmeja, jotka suojaavat ihoa saunassa sekä myös kylmässä säässä ulkoillessa.

Couperosa-ihoisen kannattaa välttää myös kortisonivoiteita, sillä kortikosteroidit myös ohentavat ihoa ja saavat verisuonet ennen pitkää entistä näkyvämmin esille. Pitkään käytetynä kortikosteroideja sisältävät lääkkeet ja voiteet vähentävät kollageenin valmistumista ihossa ja vaikuttavat sitä kautta myös seinämien ja niitä sidekudoksessa tukevan kollageenin määrään.

Älä jää yksin ongelmiesi kanssa!

Tuntuuko ihonhoito tuskastuttavalta tai oikeiden purkkien löytäminen on sinulle haastavaa. Ei hätää! Me olemme täällä sinua varten. Voit kysyä apua meiltä vaikkapa chatin kautta tai lähettämällä meille sähköpostia.

Haluatko asioida meillä paikan päällä?

Myymälämme yhteydestä löydät hoitolan. Voit varata suoraan ajan kasvohoitoon tai tulla myymäläämme shoppailemaan tuotteita. Osaava henkilökuntamme tarjoaa sinulle henkilökohtaista palvelua.

Liity mukaan uutiskirjeen tilaajiin! Saat ensimmäisenä tietoa tarjouksistamme sekä uusia vinkkejä koskien ihonhoitorutiiniasi!