Couperosa – herkkä ja punoittava iho

Couperosaa (teleangiektasia) voisi kutsua pohjoismaalaisten naisten kansantaudiksi, sillä kuiva ja ohut iho on sille eritysen altis. Couperosa ihoa punoittaa helposti, etenkin poskien ja nenän alueelta. Kasvoilla hiusverisuonet ovat laajentuneet ja iho reagoi herkästi sekä ulkoisiin että sisäisiin ärsykkeisiin. Oireet alkavat keskimäärin 30-50 vuoden iässä, mutta voivat alkaa nuorempanakin, esimerkiksi usein paleltuneen ihon seurauksena.

Couperosa-ihon perimmäistä syytä ei tiedetä tarkalleen, mutta sille altistavat perintötekijöiden lisäksi samat tekijät, jotka vanhentavat ihoamme ennenaikaisesti. Pohjoisten leveysasteidemme vaihtelevat sääolot kylmistä talvipakkasista kesien runsaaseen auringonvaloon. Saunominen, liika aurinko, vahvasti maustetut ruuat, kuumat juomat, runsas alkoholinkäyttö, huonot yöunet ja tupakointi altistavat myöskin couperosalle.

Couperosa ei varsinaisesti ole diagnosoitava ihosairaus. Ihotautien ammattilaiset puhuvat sen sijaan yleisimmin ruusufinnistä eli rosaceasta. Ruusufinni on ihosairaus, joka sen sijaan aiheuttaa jatkuvaa punoitusta, tulehtuneita alueita, näppyjä ja turvotusta iholla. Punoittava couperosa-iho onkin usein ruusufinnin esiaste, joten couperosa ihon hoidossa ei kannata laistaa.

Couperosa iholla, ihon pintaverenkierto ja verisuonten seinämät ovat heikentyneet. Verisuonet laajenevat pintaverisuonissa olevan verentungoksen seurauksena, mikä näkyy ihon pinnalla punoituksena.

Couperosa-iho vaatii pitkäjänteistä ja hellää hoitoa

Käytä couperosaiholle ihoa vahvistavia, kosteuttavavia, rauhoittavia sekä ihon väriä kirkastavia tuotteita. Oikeilla ihonhoitotuotteilla couperosa-ihon punoitus on mahdollista saada hallintaan. Couperosa ihonhoidon kulmakiviä ovat hellävarainen puhdistus, kosteutus ja suojaaminen iho ulkoisilta ärsykkeiltä.

Puhdistustuotteiden tul